Posted on

A kerámia burkolólap PEI besorolása

A kerámia és porcelán burkolólapok többféle típusból állnak, amelyek különböző felhasználásokra alkalmasak. Például némelyiket csak falakra tervezték, másokat csak padlókra, másokat pedig padlóra és falra is használhatunk. A burkolólapok gyártói megadhatnak helyiség-ajánlásokat is, aszerint, hogy a termék hol alkalmazható a legjobban az anyagának összetétele, felülete és stílusa alapján.

Ahhoz, hogy összehasonlítható legyen a felhasználók számára a különböző gyártók kínálata olyan szempontok alapján, ami egyszerű szemrevételezéssel nem megállapítható, a cserépipar két fontos kategorizálást is bevezetett. Egyik ilyen szempont a csúszásmentesség, másik szempont a felület kopásállósága. Jelen cikkben a kopásállóságról, azaz a PEI besorolásról lesz szó. A PEI besorolást a Porcelain Enamel Institute tesztje alapján kap meg minden termék. Az intézet székhelye a georgiai Norcross, az intézet „elkötelezett a porcelán zománcozó üzemek, valamint a porcelán zománcozó anyagok és berendezések szállítóinak közös érdekei iránt”.

A PEI kategorizálás elsősorban a tesztelt különféle kerámia termékek keménységét és tartósságát határozza meg. Meg kell jegyezni, hogy a PEI besorolás csak a csempe felületi kopórétegének erősségét vizsgálja; nem méri a teljes burkolat törési szilárdságát, és nem értékeli csúszásmentességét.

Hogyan határozzák meg a PEI-minősítéseket

A PEI besorolás lényegében a felületi réteg kopásállóságának mérése. Ezt egy „forgó kopásállóságot vizsgáló tesztgép” néven ismert készülék használatával mérik, amelyben acél golyóscsapágyakat nyomnak le és gördítenek át a csempe felületén, miközben egy megfigyelő figyeli a hatást. A minősítéseket az alapján adják meg, hogy a gép hány fordulata szükséges ahhoz, hogy látható csiszolatok jelenjenek meg a lapon.

A PEI-értékelések megértése

A PEI besorolásnak hat lehetséges értéke van nulla és öt között, melyből a 0-át másnéven NR (nem értékelt) kategóriát általában nem tüntetik fel a burkolatokon.

 • PEI0
  Könnyen sérül, csak lakossági használatra, csak falakon. Ezt a típusú csempét soha nem szabad padlón használni.
 • PEI1
  Lakossági és kereskedelmi használatra, csak falakra. Ezt a típusú csempét soha nem szabad padlón használni. Példaként az épített zuhanyfülkék falán használható.
 • PEI2
  Lakossági és kereskedelmi használatra falakon, valamint enyhe igénybevételnek kitett padlóknál használható. Példaként a vizes helyiségek – wc, fürdőszoba, mosókonyha – padlóján használható.
 • PEI3
  A normál gyalogos forgalmú helyeken, falakon és padlón is használható. Egy általános használatú csempe minden lakossági (de nem kereskedelmi) használatra.
 • PEI4
  Minden lakossági alkalmazás esetén megfelelő, valamint közepes kereskedelmi és könnyű intézményi használatra alkalmas.
 • PEI5
  Minden lakossági és erős kereskedelmi és intézményi gyalogos forgalom esetén használható. Jellemzően csak padlóburkolatok érik el ezt a kategóriát és ritkán elég vonzóak lakossági felhasználásra.

A megfelelő csempék kiválasztása

Fontos, hogy nagy figyelmet fordítson a PEI osztályra, amikor egy csempét választ egy adott alkalmazáshoz. A könnyű, 0. vagy 1. osztályú burkolólap valószínűleg megreped, ha padlón használják, és egy nagyon vastag, 5. osztályú burkolólap olyan nehéz lehet, hogy a ragasztóknak nehézségekbe ütközik a falon való rögzítése. A PEI osztály azonban nem az egyetlen eszköz a burkolólap kiválasztására, és egyes lapok még PEI osztályú minősítést sem kapnak.

A PEI besorolás mellett (vagy helyett) a burkolólapok egyéb kritériumok alapján is megjelölhetők padló- vagy falcsempének. A gyártó által falicsempének jelölt csempe nem érintkezik gyalogos forgalommal, emiatt szinte semmiféle kopással, ezért ez a csempe lehet vékonyabb és simább, mivel a kopási sérülések nem jelentenek gondot. A falicsempe bonyolult kialakítású is lehet, például domború (3D) mintázatú, amelyek nem alkalmasak padlóra. A padlólapként megjelölt csempék viszont gyakran mintával vagy textúrával rendelkeznek, hogy kevésbé csúszósak legyenek különösen olyan helyeken, ahol valószínűleg nedvesség tapasztalható.

Nincs központi adatbázis a PEI-besorolásokról, de minden gyártó igyekszik feltüntetni ezt az értéket a honlapján, és ez alapján mi is feltüntettük minden általunk értékesített terméknél, ahol ez elérhető volt.

Valamennyi vállalat valamilyen formában tájékoztatást nyújt arról, hogy a burkolólap hol alkalmazható, akár PEI besorolással, akár az alkalmazási hely megadásával, esetleg mindkettő feltüntetésével. A fal / padló megkülönböztetésén túl néhány vállalat felsorolja azokat a helyiségeket is, ahol a burkolólap beépítését javasolják – konyhák, fürdőszobák, folyosók stb.